Wanneer het mooi weer is en ook wat minder mooi weer, gaat bij de meeste Indische en Molukse luitjes de bbq aan en wordt er natuurlijk sate gegeten.
Gezamenlijk duiken families in de keuken om sate te rijgen, groenten te snijden, tauge schoon te maken, katjang-gadogadosaus en ketjapsaus en lontong te koken.
Dan staan vaak de mannen achter de bbq op kolen en wordt de sate gegrilld oftewel bakar bakar.
Er zijn verschillende soorten sate; de bekendste zijn wel de zoetere sate babi (gemaakt van varkensnek), sate ajam (gemaakt van kipdijfilet) en sate kambing (gemaakt van geitenlamsrug). Maar er zijn ook andere smaakcombinaties mogelijk, sate padang (pittige sate vaak gemaakt van rund), sate lilit (een Balinese gemalen vissate) sate van babi van spek en de favoriet van onze Opa Sate Boy.... Sate Babi Ritja Ritja Spek! Een Menadonese pittige sate van het eiland Celebes, nu Sulawesi.
Benodigdheden voor 25 stokjes
1 kilo goed buikspek zonder zwoerd
16 lombok (spaanse peper)
3 tjabe rawit (kleine groene chili pepers)
1 eetlepel sambal oelek
1 grote ui
6 teentjes knoflook
2 sereh stengels
1 stukje djahe 5 cm geschild
2 schijfjes laos
sap van 2 limoenen
4 djeruk purut
2 salambladeren
peper zout naar smaak
suiker
Snij het buikspek in mooie plakken en daarna in stukjes die je als sate wilt hebben. Stop deze in een grote schaal.
Maak de lombok en rawit schoon en doe deze in de foodprocessor samen met de knoflook, djahe en ui. Maal deze tot een egale massa. En voeg dit toe aan het vlees, samen met de laos, 2 gekneusde serehstengels, sap van de limoenen, djeruk purut, salam en extra sambal. Nu goed omroeren. Voeg nog peper en zout naar smaak toe en als laatste wat suiker. Tenminste 24 uur laten marineren en de volgende dag rijgen. 3 tot 4 stukjes aan 1 stokje.
Daarna de bbq aan en de sate regelmatig omkeren. Eigenlijk heb je bij deze sate geen satesaus nodig. Wel erg lekker is om er lontong, gadogado, kroepoek/emping en wat atjar bij te eten!
Veel BBQ FUN! En mocht er nog wat Gado Gado en lontong over zijn, dan geef je dat natuurlijk mee aan je gasten in een rantang van Rantang Boy.
De sate zal zeker op zijn, dus dat zal niet gaan! Volgende week het recept van GadoGado en 2 sauzen. Namelijk Katjang (pindasaus) en Gadogadosaus (net even iets anders)
En wil je weten waar de rantangs van RB te koop zijn? Volg ons op FB www.facebook.com/rantangboy of http://rantangboy.wix.com/rantang-boy
Geen opmerkingen:
Een reactie posten