Waarschijnlijk de nr 1
van Oma Fien's Topgerechten is toch wel Daging Belado, ook bekend als Dengdeng
Belado.
Het vlees wordt niet
gedroogd, in de hete zon in Indonesie, maar in ons geval eerst gekookt, daarna
gebakken waarna het in een heerlijke boemboe van verse kruiden nog meer smaak
krijgt. En je dus een krokant pittig vleesgerecht hebt, waarmee je veel mensen
blij kunt maken en je rantang mee kunt vullen.
Wat heb je nodig?
Hulpmiddelen
Wadjan/Wok,
Schuimspaan, Kookpan, Vijzel/tjobek en Ulekan, Keukenmachine, vleeshamer.
Ingredienten
500 gram rosbief aan 1
stuk
2 bouillionblokken
1 pan water
6 salambladeren
Arachide olie om in te
goreng/frituren
2 eetlepels arachide
olie om je boemboes te bakken
Boemboe
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
2 rode uien
4 lombok
12 rawit rood en groen
2 kemirienoten gepoft
4 djeruk purut
3 schijfjes laos
2 salambladeren
sap van 2 djeruk limo
of 1 limoen
1 flinke tomaat
1 eetlepel
assem/tamarindepasta
1 eetlepel suiker
en desgewenst wat zout
naar smaak
Snijd je vlees in
plakjes van ongeveer 3 cm dik. Zet ondertussen de pan water met de
bouillionblokken en de 6 salambladeren op.
Als het water kookt,
voeg je het vlees toe en laat je deze langzaam zeker anderhalf uur tot 2 uur
stoven.
Neem hier na het vlees
uit de bouillion, maar gooi de bouillion niet weg. Is heerlijk om bijv. sajoer
lodeh van te maken.
Nu komt het stevige
werk! Stroop de mouwen op en neem de hamer in de hand en sla de stukjes vlees,
die inmiddels flink kromgetrokken zijn plat op je aanrecht, een plastice grote
snijplank werkt prima als ondergrond. Wil je niet te veel spetters, leg wat
folie erover en sla daarna de stukjes flink plat. Je oefeningen voor vandaag
zitten er meteen weer op, want die biceps groeien hier flink van!
Neem nu je wadjan, voeg
daarin een flinke bodem arachide olie toe en verhit deze. Zodra deze heet
genoeg is, ga je je platgeslagen plakjes lekker krokant bakken. Laat deze
uitlekken.... en als je nu zou stoppen, heb je Dengdeng Empal!
Maar we gaan natuurlijk
door!!!
Eigenlijk zou je nu je
uien, sjalotjes, lombok, djerukpurut, tomaat enz fijn moeten snijden en daarna
oeleken.
Echter Rantang Boy is
authentiek maar in een modern jasje!!! Dus haal je keukenmachine of staafmixer
met je hakker te voorschijn.
Neem de sjalotjes, rode
ui, knoflook, djeruk purut, rawit en lombok (na verwijderen van de steeltjes),
gepofte kemirienoten, tomaat en stop ze in je machine. En draaien maar!
Pak nu je vijzel/tjobek
en oelekan en ga de pasta nog oeleken, voeg nu ook je limoensap of sap van de 2
djeruk limo toe. En haal die extra smaken nog meer naar boven.
Verwijder de olie uit
de wadjan/wok, je hoeft hem niet schoon te maken en neem 2 eetlepels verse olie
en verhit deze. Voeg je pasta toe en bak de boemboe. Voeg de laos en de salambladeren
toe en bak deze mee. Wanneer je uien duidelijk glazig zijn voeg je 1 eetlepel
asem en 1 eetlepel suiker toe. Oh wat ruikt dat lekker!!! Hou je van extra
zout, neem dan nog wat zout. Maar RantangBoy vindt dat zelf niet nodig, omdat
de bouillionsmaak al zout heeft afgegeven in je rosbief.
Nu neem je je krokante
vleesplakjes en voegt deze toe, voorzichtig er doorheen roeren... EN KLAAR!! Je
heerlijke Daging Belado a la Oma Fien is klaar om opgediend te worden. Heerlijk
met warme geurige pandanrijst maar ook feestelijk bij de Nasi Kuning.
En heb je wat over?? Of
wil je iemand verrassen. Natuurlijk inpakken in je rantang van Rantang Boy. De
volgende dag zijn de smaken nog lekkerder!!
Heel veel succes en
jullie weten het. Dit gerecht is lekker, als je het samen eet is het heerlijk en neem je het mee of geef je het mee in een rantang van RantangBoy dan is het gewoonweg verrukkelijk!! Kijk mee op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/rantangboy/ en zie waar de rantangs te koop zijn
of bestel de handige rantang op http://rantangboy.wix.com/rantang-boy
of bestel de handige rantang op http://rantangboy.wix.com/rantang-boy
Geen opmerkingen:
Een reactie posten