zaterdag 24 januari 2015

Frikadel Djagung, het Maiskoekje van Tante Jootje


Tante Jootje's Frikadel Djagung













Frikadel/Perekedel djagung, een heerlijk knapperig maiskoekje, dat als lekker tussendoortje kan worden gegeten, maar ook heerlijk is als bijgerecht van een Indische maaltijd of rijsttafel. 


Tante Jootje, kon de beste maiskoekjes van heel de wereld maken en voor ons is het altijd een mooie herinnering aan haar. 


De geuren uit haar kleine keukentje in Den Haag, kwamen je al tegemoet, wanneer je het kleine trapportaaltje om naar haar piepkleine maar oh zo gezellige apartementje betrad. De deur stond al wagenwijd open en vanuit haar keukentje kwam ze op haar slippertjes je tegemoet om je met een grote schaal frikadel djagung welkom te heten.


 Drie snuifkusjes op je wangen en dan lekker samen in de woonkamer zitten en beetje snoepen. Want later moest er natuurlijk nog "echt" gegeten worden en dan sierde wederom de frikadel djagung weer je bordje met eten op schoot.


Maar hoe maak je deze Frikadel Djagung nu?


Benodigdheden

Blikje crispy maiskorrels
2 eieren
8 eetlepels maizena
2 teentjes knoflook
2 takjes selderij
1 bosuitjes fijngesneden
1 takje verse koriander
1 dunne prei
1/2 ui 
peper en zout
2 theelepels suiker
zonnenbloemolie

Hulpmiddel

Staafmixer of vijzel
Koeken pan
Groentenlepel of ijslepel

Tante Jootje prefereerde de staafmixer en wij zelf gebruiken uit gemak ook deze.


Giet het blikje af en doe ongeveer 3/4 van de mais in een grote mengbeker of kom. Snij alle ingredienten kruiden en groenten) fijn en voeg deze samen met de eieren toe. Pureer nu alles goed en voeg peper en zout toe. Als laatste voeg je de maizena toe en vermeng deze zodat het een stevige brei wordt. Afhankelijk van je eieren kan het zijn dat je wat meer of minder maizena moet toevoegen. Daarna voeg je suiker toe en als laatste voor die bite het laatste beetje maiskorrels.


Verhit ondertussen de koekenpan met een bodempje zonnenbloemolie (1 a 2 cm laagje).  Controleer aan de hand van een paar druppels water of  je olie goed heet is. Zodra het spettert kun je beginnen. Wijzelf gebruiken een groentenlepel voor de maat van de frikadel, maar je kunt voor groter of kleiner kiezen, wat jij het lekkerste vindt. 


Leg meerdere rondjes van je maismengsel in de olie en bak het totdat het aan de boven kant wat droger oogt, beetje als bij pannenkoeken bakken, op dat moment flip je je frikadel met 2 vorken om en bakt de andere kant totdat ze goudgeel/bruin zijn.  Neem ze dan uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.


Je kunt ze dan of meteen eten of later bij je rijsttafel lauwwarm of koud eten.


Succes en veel plezier met het koken.


SELAMAT MAKAN!!!


http://rantangboy.wix.com/rantang-boy


Kijk op FB naar Rantang Boy voor meer informatie over verkoop van onze producten bij diverse Toko's in Dordrecht, Tilburg, Eindhoven, Helmond en Rijen en op diverse pasars






maandag 5 januari 2015

NASI KUNING in een electrische rijstkoker, Traditioneel gerecht op een makkelijkere manier gemaakt.

Nasi kuning volgens het recept van tante Jootje

Heerlijke geurige gele rijst, die vaak gegeten wordt bij belangrijke aangelegenheden zoals trouwerijen, verjaardagen maar ook selamatan bij overlijden, denk aan de 40ste dag.



Hoe maak je nu die heerlijke gele kokosrijst?

Heb je een electrische koker? Dan hou het volgende aan. Anders zul je het zelf moeten doen, ook geen probleem, dan koken in de pan met dezelfde hoeveel heden gedurende 15 min, wel af en toe roeren en pan op laag pitje laten koken. Daarna nog nastomen met de rijststomer.







Bijv. 500 gram pandanrijst hou ongeveer 100 tot 125 gram pp ongekookt aan.

 Was de pandanrijst 1 keer! Gebruik je liever Surinaamse rijst, dan wassen totdat het water helder ziet en verwijder steentjes indien nodig.

500 gram pandanrijst

200 ml Kokosmelk
1/4 blok santen verkruimelen
Bouillion en water aanvullen totdat het 1ste vingerkootje onder water/kokosmelk staat
3 cm koenjitwortel
2 pandanblad geknoopt
1 serehstengel geknoopt
2 salam bladeren
2 djeruk bladeren
zout naar smaak

Na de pandanrijst gewassen te hebben en de kokosmelk en verkruimelde santen toegevoegd te hebben in de pan van de rijstkoker, voeg je bouillion toe tot aan je vingerkootje, roer daarne de kruiden er nog een keer doorheen. Check nog een keer of het vingerkootje de grens is en zet daarna de rijstkoker aan. Als de koker klaar is, heb je je zelfgemaakte Nasi Kuning.

NB. Soms kan het zijn dat de rijstkoker uitslaat omdat het gewicht zwaarder is dan bij normaal rijst koken en blijft de rijst nog wat te hard. Niet schrikken als dit gebeurt. Heb je een ouderwetse rijststomer, dan overscheppen en nog zo'n 10 min na stomen. Heb je dit niet en ook geen stoommandje, niet getreurd. Neem een metalen vergiet, hang deze boven een pan met kokend water en dek deze af met een deksel. Veel succes!!! En selamat makan!


Rantang Boy: "Wat is nu toch een rantang?"

 Rantang Boy verkoopt sinds kort de moderne versie van de Indonesische etensdrager, die zowel in vaatwasser, magnetron en diepvries kan.

De Indische en Molukse keuken staan bekend om de zogenaamde Indonesische rijsttafel. Rijst is vaak de basis met daarom heen meerdere gerechten. Zowel vlees, vis, vegetarisch, groenten, ei, bij een rijsttafel heb je veel smakelijke varianten die de revue kunnen passeren. Ideaal om te verdelen in de rantang, zodat niet alles door elkaar gehusseld is.


De rantang heeft in principe 3 functies.

Zelf je eten meenemen naar je werk, een zogenaamde lunchbox.

Maar zoals velen weten staat de gastvrijheid bij de Indische/Molukse en Indonesische cultuur hoog in het vaandel, net zoals lekker eten. Delen en Geven! En daar wordt de rantang dus zeker voor gebruikt.


Je krijgt eten mee of je geeft eten mee, nadat je heerlijk getafeld hebt. Maar ook de zorg voor de ouderen en zieken wordt niet vergeten. Het is de ideale manier om je eten te delen met een dierbare die helaas niet meer kan koken, maar nog steeds dol is op lekker eten.


Tegenwoordig is het ook binnen de Nederlandse cultuur meer dan normaal geworden om je eten te delen met mensen. Denk aan www.thuisafgehaald.nl en andere foodsharing iniatieven.  


Een ander meer dan belangrijk punt waarom je zo'n handige rantang nodig hebt;  je oma en/of opa die in het verzorgingstehuis zit en wel een een heerlijk ouderwets potje hachee met aardappeltjes en rode kool of traditioneel Indisch wil eten.


Ook voor die groep hebben wij ideale kleine rantangs ingekocht. En je kunt ze bij ons bestellen via www.rantangboy.wix.com/rantang-boy#!voorverkoop/c190p of via rantangboy@gmail.com

Kijk maar eens rond op onze site maar ook op onze FBPagina.

Hou je van koken?? En wil jij wat lekkere dingen op tafel leren zetten, hou deze blog in de gaten want vanaf nu zullen wij af en toe wat mooie geheimen delen die wij van onze Oma's en tantes hebben geleerd en meegenomen in de jaren 50 vanuit het toenmalige Nederlands-Indie, het Indonesie van nu.