maandag 5 januari 2015

NASI KUNING in een electrische rijstkoker, Traditioneel gerecht op een makkelijkere manier gemaakt.

Nasi kuning volgens het recept van tante Jootje

Heerlijke geurige gele rijst, die vaak gegeten wordt bij belangrijke aangelegenheden zoals trouwerijen, verjaardagen maar ook selamatan bij overlijden, denk aan de 40ste dag.



Hoe maak je nu die heerlijke gele kokosrijst?

Heb je een electrische koker? Dan hou het volgende aan. Anders zul je het zelf moeten doen, ook geen probleem, dan koken in de pan met dezelfde hoeveel heden gedurende 15 min, wel af en toe roeren en pan op laag pitje laten koken. Daarna nog nastomen met de rijststomer.







Bijv. 500 gram pandanrijst hou ongeveer 100 tot 125 gram pp ongekookt aan.

 Was de pandanrijst 1 keer! Gebruik je liever Surinaamse rijst, dan wassen totdat het water helder ziet en verwijder steentjes indien nodig.

500 gram pandanrijst

200 ml Kokosmelk
1/4 blok santen verkruimelen
Bouillion en water aanvullen totdat het 1ste vingerkootje onder water/kokosmelk staat
3 cm koenjitwortel
2 pandanblad geknoopt
1 serehstengel geknoopt
2 salam bladeren
2 djeruk bladeren
zout naar smaak

Na de pandanrijst gewassen te hebben en de kokosmelk en verkruimelde santen toegevoegd te hebben in de pan van de rijstkoker, voeg je bouillion toe tot aan je vingerkootje, roer daarne de kruiden er nog een keer doorheen. Check nog een keer of het vingerkootje de grens is en zet daarna de rijstkoker aan. Als de koker klaar is, heb je je zelfgemaakte Nasi Kuning.

NB. Soms kan het zijn dat de rijstkoker uitslaat omdat het gewicht zwaarder is dan bij normaal rijst koken en blijft de rijst nog wat te hard. Niet schrikken als dit gebeurt. Heb je een ouderwetse rijststomer, dan overscheppen en nog zo'n 10 min na stomen. Heb je dit niet en ook geen stoommandje, niet getreurd. Neem een metalen vergiet, hang deze boven een pan met kokend water en dek deze af met een deksel. Veel succes!!! En selamat makan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten